de stad die eens zoveel belegeringen kende, ligt er nu vredig bij. Het water kent er, net als de mens, een rijke geschiedenis.

Nieuwpoort, ontstaan in 1163, is samen met Diksmuide en Ieper, een frontstad waar het in elk seizoen de moeite loont om er te vertoeven.

Nieuwpoort, is DE watersportstad bij uitstek aan de West-Vlaamse kust. Wie er ongestoord wil fietsen of wandelen, moet zeker het hinterland en de uitgestrekte poldervlakte bezoeken. Het zandstrand van Nieuwpoort-aan-zee blijft de jeugd boeien, terwijl het vissersgebeuren langs de kaai, iedereen zal aanspreken. Nieuwpoort staat bekend om zijn mooie boetieks en kwaliteitswinkels.

 

WAT NIEUWPOORT ZOAL TE BIEDEN HEEFT


Een badplaats met een 1,5 km verkeersvrije dijk, als wandelpad en gedeeltelijk als fietspad te gebruiken en waar geen ontspanningsinstellingen storende hinder veroorzaken, met talrijke tearooms en eethuisjes voor een drankje en een hapje, met een breed strand, kindervriendelijk te gebruiken. Niet te vergeten...

 

Nieuwpoort heeft de grootste jachthaven van Noord-Europa! Meer dan 2000 schepen zorgen voor een indrukwekkend schouwspel van masten, zeilen en vaandels. Jarenlang was Nieuwpoort ook een van de belangrijkste vissershaven. Op maandag, woensdag en vrijdag kan je het best de sfeer (en visgeur) opsnuiven in de stedelijke vismijn. Regelmatig zijn er ook bezoeken met gids aan de vismijn, zo kom je alle geheimen te weten over de visserij. Een stad met nog een authentieke vissershaven en met een ruime keus  aan viswinkels

 

Een stad, waar hengelaars nog aan hun trekken komen en waar ook aan riviervaart en sportvisserij op zee gedaan worden.

 

Een stad, waar heel wat festiviteiten, strandspelen, avondmarkten, concerten en plechtigheden ingericht worden.

 

Een stad met heel wat oorlogsgedenktekens uit beide wereldoorlogen, w.o. het Koning Albertmonument, waarbij elk jaar een Nationaal huldebetoon ingericht wordt. Boven op de zuilenkring is een wandelgang. Van daarboven heeft men een prachtig vergezicht over de beroemde ijzervlakte. Westfront Het nieuwe bezoekerscentrum Westfront, dat pal onder het terras van het monument ligt, biedt je een blik in de oorlogsgeschiedenis van Nieuwpoort. Het opent met de inval van de Duitse troepen in augustus 1914 en eindigt bij de heropbouw van de badplaats. In een interactief computerspel kan je de sluizen van 1914 bedienen terwijl je uitkijkt over het sluizencomplex zoals het nu is met de vermaarde "Ganzepoot" .

 

Een kinderboerderij waar vooral de jeugd kan kennismaken met de dieren en het leven op een hoeve, maar waar ook zelf brood gebakken en kaas gemaakt wordt.

 

Een stad waar de jeugd vooral in Bloso-verband de nodige kennis kan opdoen inzake zeilen en surfen.

Een stad met een gemakkelijke bereikbaarheid vanuit het binnenland, aan afrit 3 van de E40.

Een stad met een steeds toenemend aantal exclusieve handelsinstellingen, vooral op de badplaats.

Een stad met een groot aantal uitgestippelde wandel-en fietspaden.

Een stad met subtropisch zwembad (sunparks).

Een stad met een natuur-, een vogel- en duinenreservaat.

Een stad waar de muziek weelderig weerklinkt vanop de beiaard.

Dichtbij Frankrijk, Plopsaland, Polders, ...

 

Een plaats waar men zich thuis voelt en waar iedereen welkom is.

www.nieuwpoort.be